HUSRB/1602/42/0073
Socijalno preduzetništvo
za žene iz ruralnih područja
WOMEN-TO-SAVE
Dobro došli!
O PROJEKTU CILJEVI PARTNERI AKTIVNOSTI BLOG AKTUELNOSTI I GALERIJA

Ukratko o projektu

Socijalno i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim oblastima daće im veliku snagu da promene svoju zajednicu. Ovaj projekat će stvoriti nove mogućnosti i povećaće kapacitet za razvoj socijalnog preduzetništva putem inovativnih modela za prenos znanja i veština ženama iz ruralnih oblasti u pograničnom području, podstičući na taj način društvene, a potom i poslovne mogućnosti nezaposlenih žena u tim oblastima.

Lavanda je dugotrajna biljka sa životnim vekom od 12-15 godina. Lavanda se može uzgajati čak i na malom komadu zemlje u dvorištu, pa tako ne postoji ni potreba za ulaganjem u velike plantaže. Ovakvi mali uzgajivači, udruženi u Srpski klaster proizvođača lavande (SKPL) koji je osnovan kao socijalno preduzeće, bi mogli biti produktivniji ako bi udružili svoje snage pri promociji novih proizvoda na standardnom i onlajn tržištu. Prema podacima Poljoprivredne stručne službe Sombor (PSSS) 96% teritorije zapadne Bačke je pogodno za uzgajanje lavande.

Ovaj projekat ima za cilj usklađivanje razvoja u čitavom regionu, budući da će intenzivirati ekonomsku saradnju i prenos znanja putem održivog korišćenja prirodnih resursa (plodna zemlja, povoljni klimatski uslovi). Primena projektnih aktivnosti će povećati društvene mogućnosti žena iz ruralnih područja, a posebna pažnja biće posvećena uključivanju u projektne aktivnosti onih žena koje koriste socijalnu pomoć. Uzgajanje lavande će predstaviti čitavu novu liniju proizvoda i usluga u ovoj regiji i osnažiće primenu novih, ekološki prihvatljivih tehnologija pri obradi lavande. Na ovaj način će se poboljšati socijalni položaj žena u ruralnim područjima budući da će socijalno osnaživanje umanjiti stereotipe i diskriminaciju, a istovremeno poboljšati njihovu ekonomsku poziciju jer će smanjiti stopu nezaposlenosti. Sve ove radnje će dovesti do izbalansiranog socijalnog i ekonomskog razvoja regiona, i do promocije prekogranične saradnje među ženama koje žive s obe strane granice.

Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija

Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Mađarska – Srbija se primenjuje unutar finansijskog okvira Evropske unije 2014-2020, kao instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Na osnovu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, ovaj Program finansira i podržava projekte saradnje između organizacija koje se nalaze u oblastima kvalifikovanim ovim Programom – u mađarskim okruzima Csongrád i Bács-Kiskun, i na sledećim srpskim teritorijama: Zapadnobačkom, Severnobačkom, Južnobačkom, Severnobanatskom, Srednjebanatskom, Južnobanatskom i Sremskom okrugu. Program pomaže razvoju stabilnog i kooperativnog regiona i ukupnom kvalitetu života u pograničnom području. Program omogućuje ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kao i kulturno i istorijsko nasleđe prograničnog područja, a doprinosi i održivosti životne sredine i bezbednosti. Za više informacija, molimo vas posetite www.interreg-ipa-husrb.com .

Podelite stranicu
Pretražite sajt